Asuntosijoittaja, muista päivittää vakuusarvosi!

Parhaan mahdollisen tuoton saavuttamiseksi useimmat asuntosijoittajat maksimoivat velkavivun käytön uusia sijoituskohteita hankkiessaan. Mikäli sijoitussalkkuun on kuitenkin tullut hankittua jo useita kohteita tai asut omistusasunnossa, niin näiden vanhojen omistusten vakuusarvot olisi hyvä muistaa tarkistaa aika ajoin, jotta kertynyt vakuusarvo saadaan hyödynnettyä täysmääräisesti.

Moni sijoittaja kuitenkin unohtaa tämän yksinkertaisen käytännön, joten lainojen lyhennyksistä sekä asuntojen arvonnoususta syntyvää hyödyllistä vakuusarvoa jää käyttämättä. Parhaassa tapauksessa näillä ”unohtuneilla” vakuuksilla pystyy ostamaan uusia sijoitusasuntoja ilman pankin yleisesti vaatimaa 25-30 % käteisosuutta kauppahinnasta.

Otetaan esimerkki; Jos olet ostanut viisi vuotta sitten 300 000€ arvoisen omistusasunnon 75% velkavivulla ja lyhentänyt lainaa normaaliin tahtiin, sinulla on lainaa jäljellä noin 170 000€. Tämän lisäksi asunnon arvo on noussut noin 3% vuosivauhtia eli laaditun asunnon vakuusarvion perusteella kohteen markkina-arvo on nyt noin 350 000€. Pankki hyväksyy tyypillisesti vakuudeksi noin 70-80% asuntojen arvosta eli käytettävissä olevaa vakuuttaa on kertynyt noin 65 000 – 100 000 euron edestä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyödyntämällä tätä vakuutta pystyt parhaassa tapauksessa ostamaan kaksi noin 150 000€ arvoista sijoitusasuntoa ilman normaalia 25-30 % käteisosuutta!

Vakuusarviolla ei ole mitään määrämuotoa, mutta pankit vaativat yleensä, että sen on laatinut LKV –pätevyyden suorittanut henkilö. Yksittäisen arvion laadinta maksaa kiinteistövälitysliikkeessä yleensä noin 400 – 1000 euroa ja useampia kohteita sisältävästä arviosta saa määräalennuksen. Edullisia arvioita saa tilattua esimerkiksi asuntosijoittajia palvelevan asunnonvakuusarvio.fi -sivuston kautta. Asuntojen arviota käytetään yleisesti myös perunkirjoitukseen ja perinnönjakoon liittyen sekä avioerotilanteissa.

Suosittelemme lämpimästi päivittämään erityisesti sijoitusasuntojenne vakuusarvot, jotta ne ovat tiedossa ja hyödynnettävissä, kun uusia mielenkiintoisia sijoituskohteita tulee eteen.